ALGEMEEN NIEUWS OVER SCHEIDSRECHTERS

Topics per scheidsrechter die wedstrijden van OHL floot

ALGEMEEN NIEUWS OVER SCHEIDSRECHTERS

Berichtdoor luckie » vr 10 feb 2023, 08:30

Loon naar fluiten in 1A, fluiten naar loon in 1B: hoeveel verdienen de Belgische toprefs?

Afbeelding

Viki De Cremer debuteert morgen als vrouwelijke vierde official in het profvoetbal. Al strijkt zij als ‘stagiaire’ nog geen premie op. Sowieso moeten refs in 1B zich niet rijk rekenen, haar broer Wesli boert als semiprof beter. Wat verdienen de toprefs in België?

De tijd dat de topscheidsrechters in België onderbetaalde amateurs waren, ligt al een tijdje achter de rug. De roep om de beste scheidsrechters in ons land als semiprof aan te stellen kreeg in 2017 vorm: zo wilde het scheidsrechterscomité het niveau van de toppers opkrikken met een centrale coaching en twee trainingsdagen in de week in het nationaal voetbalcentrum in Tubeke. Aanvankelijk bestond die elitegroep uit acht toprefs, intussen is ze twaalf man sterk onder wie enkele jongere toptalenten.

Lawrence Visser, Bram Van Driessche, Erik Lambrechts, Nathan Verboomen, Lothar D’Hondt, Jonathan Lardot en Jasper Vergoote fluiten van dit twaalfkoppig kransje ook internationaal.

De nationale semiprofs zijn Alexandre Boucaut, Jan Boterberg, Wesli De Cremer, Bert Put en Kevin Van Damme.

Het vaste maandloon van deze groep van toprefs ligt momenteel op 2.600 euro bruto, het bedrag van de ‘jonge’ semiprofs lag aanvankelijk op 1.450 euro en is intussen bijgesteld naar 1.900 euro bruto.

Alle refs die in het profvoetbal fluiten of assisteren, hebben bovendien per wedstrijd recht op een wedstrijdpremie. Heel wat variabelen bepalen die som. Een ref die in 1A fluit, verdient meer dan een scheidsrechter in 1B, een hoofdref krijgt meer dan een assistent/lijnrechter of een vierde official.

Concreet voor de hoogste klasse: elke wedstrijd levert de hoofdref 2.000 euro bruto op. De premie voor de lijnrechters ligt op 850 euro, terwijl de vierde official het stelt met 350 euro bruto.

Afbeelding

Nathan Verboomen vangt als een van de toprefs een vast maandloon van 2.600 euro bruto.

Gunstige schaal

Voor officials die in 1B fluiten, ogen die bedragen poverder. Zo ontvangt een hoofdref nog maar 550 euro bruto per wedstrijd, een assistent krijgt 275 euro. Viki De Cremer zal die 1B-wedstrijdpremie als vierde official niet eenmalig krijgen, want ze behoort nog niet tot de groep van profrefs. Wel maakt ze deel uit van de groep talenten die via het opleidingsproject op termijn promotie kunnen maken naar het profvoetbal, haar rol als vierde official in 1B dient als ‘ervaring’

De genoemde bedragen zijn bruto en dus nog aan belastingen onderhevig. Ze vallen wel in een gunstige schaal. De fiscale regeling voor sportbeoefenaars bepaalt dat officials hun extra inkomsten tot een maximumbedrag van 20.360 euro belast zien aan 33%.

Daarnaast hebben alle refs die wedstrijden voor de Belgische voetbalbond fluiten nog recht op een netto onkostenvergoeding. Ook die hangt samen met de afdelingen en taak op het veld. Profrefs krijgen 80 euro, assistenten in het profvoetbal 70 euro en refs uit de eerste amateurafdeling zoals Viki De Cremer 52 euro. Tot slot is nog een verplaatsingsvergoeding voorzien.

Afbeelding

Viki De Cremer.

Nog geen elite

Sinds 2017 is de hoogste profklasse vertrouwd met de videoref. Die VAR blijkt qua betaling in België nog een ondergeschoven kindje. De VAR-hoofdref ontvangt momenteel 450 euro bruto, een VAR-assistent en VAR-operator zien zich verloond met 200 euro. In de scheidsrechterswereld klinkt onvrede door over die karige vergoeding, die nog niet in verhouding staat met de VAR-vergoeding in bepaalde buurlanden en met de voorbereiding en de verantwoordelijkheid die een videoref draagt.

De Belgische internationale refs zoals Visser, Lambrechts en Van Driessche kunnen nog stevig bijverdienen in Europese duels. Het blijft wel wachten op een Belg die doorstoot tot de UEFA-elitegroep die bij voorkeur Champions Leaguematchen mag leiden. Visser en Lambrechts maken wel deel uit van Categorie 1, de op één na hoogste afdeling die regelmatig fluit in de Europa en Conference League. Visser leidde wel al twee keer een CL-duel, een keer Real in de groepsfase en dit seizoen in september een groepsaffiche van Barcelona.

De UEFA betaalt zijn refs wedstrijdpremies à rato van de categorie waarin ze onderverdeeld zijn. Een elite-topref zoals de Brit Anthony Taylor oogst per Europese match 5.500 euro. De internationale refs van Categorie 1 zoals Visser en Lambrechts ontvangen 3.500 euro per duel, nog een categorie lager puren de hoofdrefs 2.000 euro per duel. Naargelang de Europese competitie vordert, kunnen die bedragen ook nog stijgen. De dagvergoeding voor gemaakte onkosten ligt bij de UEFA op 200 euro voor refs.


Ervaren semiprof in 1A
Basisloon 2.600 euro / maand
Hoofdref 1A 2.000 euro / match
Assistent 1A: 850 euro / match
Hoofdref VAR 1A 450 euro / match
Vierde official 1A: 350 euro / match
Onkostenvergoeding 80 euro / match

Internationaal
Elite: 5.500 euro /match
Categorie 1: 3.500 euro / match
Categorie 2: 2.000 euro / match

1B
Hoofdref 550 euro
Assistent 275 euro
Vierde ref 250 euro

Afbeelding

Afbeelding

Lawrence Visser floot dit seizoen tijdens de groepsfase van de Champions League het duel tussen Barcelona en Viktoria Pilzen.

http://www.hln.be/belgisch-voetbal/loo ... ~a694588f/
---------

Fluit je rijk? Sommigen kunnen ernaar fluiten.......
Avatar gebruiker
luckie
Luckieleaks
 
Berichten: 43264
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 17:19
Supportersclub: Den Dreef

3 nieuwe Belgische FIFA-scheidsrechters:

Berichtdoor luckie » zo 05 maart 2023, 19:06

3 nieuwe Belgische FIFA-scheidsrechters: Lothar D'Hondt, Jasper Vergoote en Jana Van Laere

Afbeelding

Jana Van Laere mag in 2023 haar eerste internationale duels leiden.

De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft donderdag trots meegedeeld dat 3 extra Belgische scheidsrechters hun FIFA-badge toegewezen kregen voor volgend jaar. De voorgestelde benoemingen van Lothar D'Hondt en Jasper Vergoote bij de mannen en Jana Van Laere bij de vrouwen werden aanvaard.

De drie kunnen in 2023 voor het eerst internationale wedstrijden leiden.

D'Hondt en Vergoote voegen zich bij bij de mannen Erik Lambrechts, Jonathan Lardot, Bram Van Driessche, Nathan Verboomen en Lawrence Visser. Jana Van Laere komt bij de vrouwen in het gezelschap van Caroline Lanssens en Viki De Cremer.

Met Nico Claes (mannen) en Mélissa Lejaer en Irmgard Van Meirvenne (vrouwen) kwamen er ook 3 Belgische assistent-scheidsrechters bij op internationaal niveau.

Erik Lambrechts was tot dusver de enige videoref met een FIFA-badge. Daar komen vanaf 2023 Ella De Vries, Bram Van Driessche, Nathan Verboomen en Lawrence Visser bij.

http://sporza.be/nl/2022/12/22/3-nieuw ... id=1&pid=1
Avatar gebruiker
luckie
Luckieleaks
 
Berichten: 43264
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 17:19
Supportersclub: Den Dreef

Scheidsrechters vragen stevige loonsverhoging

Berichtdoor luckie » vr 22 sep 2023, 13:15

Belgische scheidsrechters vragen stevige loonsverhoging van de Pro League, staking valt niet uit te sluiten

Afbeelding

Scheidsrechter Boucaut bekijkt beelden op vraag van de VAR. Een van de eisen van het scheidsrechterdepartement is een hogere verloning voor de videoref en zijn assistent.

De scheidsrechters van het Belgische profvoetbal dreigen met een staking als de Pro League niet akkoord gaat met een nieuw strategisch plan. Bovenaan het verlanglijstje: een indexatie van 10 procent op hun wedstrijdpremies van 2.000 euro.

Ruim één miljoen euro. Dat is de extra bijdrage die het Professional Refereeing Department (PRD) de komende seizoenen telkens vraagt aan de profclubs om het strategisch vierjarenplan dat werd uitgewerkt tot uitvoering te brengen. Manu Leroy en Herbert Fandel, de ceo van de voetbalbond en de voorzitter van het Professional Refereeing Board, trekken maandag zelf naar Leuven om de clubleiders extra duiding te geven tijdens de Algemene Vergadering van de Pro League.

Het plan dat onze zusterkrant Nieuwsblad kon inkijken, is uitvoerig. Gaande van extra VAR-opleidingen, over een update van de buitenspellijntechnologie, tot een verhoging van het aantal semiprofessionele refs – van twaalf op dit moment naar zestien in de toekomst. Alles komt met een prijskaartje, maar de grootste kost zou gaan naar de indexatie en verhoging van de wedstrijdvergoedingen van de scheidsrechters. Daarvoor vraagt het Refereeing Department de komende seizoenen telkens 734.400 euro extra aan de Pro League.

Een Belgische scheidsrechter krijgt nu bovenop zijn semiprofessioneel loon als ref – dat betaald wordt door de voetbalbond en hij naast het salaris van zijn ‘gewone’ job ontvangt – een vergoeding van 2.000 euro bruto per gefloten wedstrijd in de Jupiler Pro League. Die premie, die betaald wordt door de clubs, zou na een indexatie moeten stijgen naar 2.200 euro bruto per wedstrijd. Ook de vergoedingen voor de assistent-scheidsrechters zouden geïndexeerd en zelfs licht verhoogd worden: van 850 naar 1.000 euro voor de lijnrechters, van 350 naar 450 euro voor de vierde officials.

Staking valt niet uit te sluiten

De grootste loonsverhoging zou echter voor de VAR en assistent-VAR (A-VAR) zijn. Zij verdienen momenteel 450 en 200 euro bruto per wedstrijd – minder dan een vierde van de ref op het veld en daarmee bij de laagste VAR-vergoedingen van Europa. In de ons omringende landen bedragen de vergoedingen voor de VAR gemiddeld de helft van de premie die de hoofdscheidsrechter ontvangt. De (A-)VAR-vergoedingen zou het Refereeing Department dan ook willen verhogen naar 1.000 en 450 euro per match. Meer dan een verdubbeling dus.

De huidige wedstrijdvergoedingen zijn al langer een doorn in het oog van de scheidsrechters. De laatste indexatie dateert van juli 2020, terwijl de vorige effectieve verhoging al van 2013 geleden is. Komt er maandag geen positief nieuws voor de refs uit de vergadering van de Pro League, dan durft niemand uitsluiten dat de refs de komende weken tijdelijk het werk neerleggen.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20230922_93733191
Avatar gebruiker
luckie
Luckieleaks
 
Berichten: 43264
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 17:19
Supportersclub: Den Dreef

Scheidsrechters krijgen gevraagde loonsverhoging

Berichtdoor luckie » di 10 okt 2023, 16:22

Belgische scheidsrechters krijgen gevraagde loonsverhoging én gaan van 12 naar 16 semi-profs


Meer semi-profs en een loonsverhoging. Zoals verwacht krijgt de Belgische arbitrage meer middelen. Al staat daar wel wat tegenover.

Een nieuw arbitrageplan. Dat moest de basis vormen voor enerzijds een opwaardering van de verloningen van de Belgische scheidsrechters. En anderzijds objectieve parameters voorzien waarop de refs voortaan op zullen beoordeeld worden. Minder buikgevoel, meer data.

Het Referee Department van de voetbalbond drong aan op meer scheidsrechters (van 12 naar 18 semi-profs) en een betere verloning van de refs. Ze haalden deels hun slag thuis. Er komen geen zes maar vier extra semi-profs (basisloon: ongeveer 2.600 euro).

Hoofdscheidsrechters verdienden tot nu toe 2.000 euro, lijnrechters 850 euro, en de VAR 450 euro. Daarmee hoorden de Belgische hoofdrefs en lijnrechters tot de comfortabele Europese middenmoot. Maar de VAR hinkte ergens achterop.

De scheids op het veld zal voortaan 2.200 euro verdienen, de assistent 950 euro. En vooral: de VAR 880 euro, bijna een verdubbeling van de vorige vergoeding. Lorin Parys, CEO van de Pro League, zegt: “De clubs doen hiermee een belangrijke financiële inspanning, die op basis van resultaat nog uitgebreid kan worden. Samen met het PRD werken we dit seizoen een systeem uit waarbij we op basis van resultaat een groepsbonus uitkeren. Als bijvoorbeeld het vooraf afgesproken percentage correcte beoordelingen van zogenaamde ‘key moments’ of correcte VAR interventies wordt gehaald, komt de Pro League met een extra bonus over de brug. We kijken ernaar uit dit plan stap voor stap realiteit te maken.”

Afbeelding

De profclubs konden zich vinden in de vraag naar een betere verloning van de refs. Maar ze stoorden zich de voorbije maanden en jaren wel aan de manier waarop het Referee Department geleid werd. Met een hele hoop leidinggevenden van wie de meerwaarde niet altijd even duidelijk is voor een buitenstaander. Vanuit de Pro League vloeit er jaarlijks zo'n 5 miljoen euro naar de voetbalbond om scheidsrechters, opleidingen en infrastructuur voor de wedstrijdleiding te betalen. De ‘cheffenstructuur’ van het Referee Department wordt evenwel rechtstreeks bekostigd door de KBVB.

Het is niet toevallig dat Lorin Parys in het persbericht spreekt over: “Hiermee doen we wat nodig is in het belang van het Belgisch voetbal. In ruil verwachten we een kwaliteitsvolle arbitrage en een efficiënte organisatie die oordeelkundig met de middelen omspringt.” Zoals Manu Leroy, interim-CEO van de voetbalbond vertelt: “We engageren ons ook om het Referee Department blijvend te evalueren en te moderniseren." De verloning van de refs en die van hun bazen zouden dus weleens op termijn communicerende vaten kunnen zijn.

De Pro League vond het vooral belangrijk dat het Belgisch voetbal in z’n geheel een aantrekkelijker product wordt. Ook mediatechnisch. Op dat vlak willen de profclubs graag innovatiever te werk gaan, door bijvoorbeeld de communicatie tussen de VAR en de hoofscheidsrechter deels beschikbaar te stellen voor het publiek.

De voetbalbond heeft zich geëngageerd om dat partnerschap kracht bij te zetten.

http://www.hln.be/belgisch-voetbal/bel ... ~a3f3e4f5/
Avatar gebruiker
luckie
Luckieleaks
 
Berichten: 43264
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 17:19
Supportersclub: Den Dreef

Na de gelekte rapporten

Berichtdoor luckie » wo 28 feb 2024, 14:04

luckie schreef in Hun evaluatierapporten:Wij konden de evaluatierapporten van de Belgische scheidsrechters inkijken: Anderlecht werd het vaakst benadeeld, topref bengelt onderaan



Na de gelekte rapporten: voetbalbond wil computers en gsm’s van scheidsrechters en personeel laten controleren

Afbeelding

Het rommelt nog maar eens bij de Belgische Voetbalbond (KBVB). De nieuwe CEO, Piet Vandendriessche, is op zoek naar de interne mol die het rapport met VAR-beslissingen, fouten per clubs en scheidsrechterrapporten lekte aan kranten van het Mediahuis. Vandendriessche bestelde een externe audit en zou op die manier computers en mobiele telefoons willen controleren.

Het Nieuwsblad kon de gegevens van het Referee Information System (RIS) inkijken. Dat is het computersysteem dat de KBVB gebruikt om scheidsrechters te evalueren. Zo worden sleutelbeslissingen beoordeeld door (voormalige) scheidsrechters uit het buitenland. In principe zijn alle gegevens geheim, maar - nu het rommelt in scheidsrechtersland - kwamen een deel van de resultaten (tot en met speeldag 20) boven water.

Daarom wil CEO Piet Vandendriessche nu onderzoeken hoe dat rapport naar buiten is gekomen. Hij bestelde een externe audit en zou zo de werk- en privécomputers en mobiele telefoons van scheidsrechters(personeel) controleren.

De stormpjes bij de voetbalbond blijven elkaar opvolgen. Eerder stopte de samenwerking met Herbert Fandel, de voorzitter van het Referee Department. De Duitser leidde ooit een Champions League-finale en moest de Belgische arbitrage op de kaart zetten binnen de UEFA en FIFA, maar slaagde daar amper in. Zijn hand was verder quasi onzichtbaar. En ook aan de samenwerking met de Fransman Bertrand Layec, technisch directeur van dezelfde afdeling, zal aan het einde van het seizoen een einde komen.

http://www.hln.be/belgisch-voetbal/na- ... ~a42cf420/
Avatar gebruiker
luckie
Luckieleaks
 
Berichten: 43264
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 17:19
Supportersclub: Den Dreef


Keer terug naar Scheidsrechters OHL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


"like" ons op Facebook!