OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Het ontstaan van OHL, Stade Forever, de exploten van de Zwarte Duivels en de rood-witte furie van den Daring.

OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Celle » za 05 jul 2014, 15:26

5 Juli 2014: Naar aanleiding vaan de oefenwedstrijd Deinze ( III) - OHL ( II ) schreef Marcel Dingemans het volgende:

Voorbeschouwing wedstrijd KMSK Deinze - OHL (05.07.2014)

Oud-Heverlee Leuven zag op 1 juli 2002 het levenslicht. Er waren al fusie-gesprekken aan de gang tussen Stade Leuven en Daring Leuven, maar Stade werd door de R.S.Z. gedagvaard “in vereffening” voor een schuld uit de jaren tachtig. Door de gedwongen vereffening van Stade, en de vrijwillige van Daring, zou de fusieclub in bevordering hebben moeten uitkomen … Daring Leuven zat immers in de provinciale afdelingen van “Brabant”. Bijkomend nadeel, de jeugd-ploegen zouden dan niet meer op nationaal niveau kunnen uitkomen. Er werd contact opgenomen met F.C. Zwarte Duivels Oud-Heverlee, een gezonde derdeklasser met een jong en dynamisch bestuur, sponsors en veel juridisch-financiële knowhow. Alle emoties werden aan de kant geschoven en één jaar voor het eeuwfeest van Koninklijk Stade Leuven werd “Oud-Heverlee Leuven” plots werkelijkheid. Het huidige stadion, dat van Stade Leuven dus, bevindt zich trouwens op het grondgebied van Oud-Heverlee. De “Zwarte Duivels” leverden het stamboeknummer 6142 voor de “nieuwe” club, die in het seizoen 2002-03 in 3de afdeling “B”, denderend van wal stak met een tweede plaats achter kampioen A.F.C. Tubize. Via de eindronde dan? O.H. Leuven schakelde K.V. Oostende uit (0 - 1 in de Stad aan Zee en 4 - 1 in Leuven); daarna Patro Maasmechelen (3 - 2 en 0 - 0 in Limburg). In het “Oscar Vankesbeeck” stadion te Mechelen (Racing) eindigde de partij tegen V.C. Eendracht Aalst 2002 op 1 - 1, nà verlengingen ... strafschoppen … door de Ajuinen met 7-8 gewonnen!

Een jaar later (seizoen 2003-04) was er geen eindronde-ticket weggelegd voor de club uit de stad van Louis Tobback. R. Union St.Gilles werd kampioen, K.V.S.K. United Overpelt-Lommel eindigde tweede, O.H. Leuven slechts derde en vermits ze geen periodetitel in de wacht konden slepen en ook geen voordeel konden halen uit een periodetitel van een van die twee andere ploegen geen “barrages”. De derde keer werd de goede keer, alhoewel de eerder geciteerde Limburgse fusieclub de hoofdrol opeiste en kampioen werd (2004-05) zonder één enkele nederlaag te incasseren! “Leuven” werd opnieuw tweede en kon aan de eindronde deelnemen. Het kreeg eerst het West-Vlaamse K.M. Torhout 1992 voorgeschoteld (2x winst 2-1 en 2-3); dan volgde F.C. Denderleeuw E.H. (1-0 en 2-2) ; in finale was R.C.S. Visétois de tegenstrever. De onfortuinlijke Waaltjes -t/m de allerlaatste speeldag in “2de” in running voor de promotie-eindronde, maar dan de “boot in” thuis tegen Dessel Sport en naar de barrages verwezen- moesten de kelk tot het bittere einde ledigen, want in de verlengingen haalde O.H. Leuven het pleit (in Hasselt) 4-2 (2-2), onder impuls van wijlen … François Sterchele!

In hun eerste seizoen, 2005-06, werd O.H. Leuven de scherprechter in de ontknoping van het kampioenschap. Op de allerlaatste speeldag ontving het leider K.V.S.K. United Overpelt-Lommel. Er werd veel gerekend … beide clubs hingen af van wat R.A.E.C. Mons in de Antwerpse Kempen tegen Dessel Sport zou doen. Voor de Vlaams-Brabanders ging het om winst in de derde periode en een deelname aan de promotie-eindronde -en dan nog moest de uitslag van de “concurrentie” meevallen- … voor de Limburgers betrof het de titel, die sowieso behaald zou worden als het in Leuven won. Uiteindelijk hield O.H. Leuven de punten thuis (2-1) en won R.A.E.C. Mons te Dessel (1-2) … “United” bleef, als tweede, verweesd achter en zou ook in de eindronde op die tweede stek eindigen, waaraan O.H.L. dus niet kon deelnemen. In het seizoen 2006-07 kon Utd. Overpelt-Lommel ter nauwer-nood aan de degradatie ontsnappen … terwijl O.H. Leuven het slachtoffer werd van die absurde regel dat de voorlaatste van “1ste” mocht meedoen aan de eindronde. De Leuvenaars eindigden slechts vijfde en vermits ze geen periodetitel op de naam konden schrijven vielen ze naast de “boot”.

O.H. Leuven stak bij aanvang van het seizoen 2007-08 de ambities niet onder stoelen of banken … de eerste afdeling was de betrachting. Via de titel, maar de eindronde was ook mooi meegenomen … maar dan diende wél een plaatsje van 2 tot 5 behaald worden, want ingevolge de “zaak Union Namen” werd er met negentien ploegen gespeeld en waren er geen periode-kampioenschappen voorzien.

Via een derde stek kon de club uit de universiteitsstad een plaatsje veroveren in die lucratieve mini-competitie, waarin het fel gehandicapt diende aan te treden, want drie basis-spelers waren “out” met ernstige blessures. Dat had gevolgen, want ofschoon O.H. Leuven degelijk voetbal bracht kon het geen enkel puntje sprokkelen. Het seizoen 2008-2009 was het laatste van K.M.S.K. Deinze in de tweede nationale afdeling. Een seizoen dat gekenmerkt door de zaak K.F.C. Verbroedering Geel – U.R. Namur, waardoor er met 19 clubs gestart werd. O.H. Leuven eindigde op een twaalfde plaats. Een jaar later, seizoen 2009-2010, opnieuw een plaats in de middenmoot, want slechts negende. De nagestreefde doel volgde, eindelijk, op het einde van het seizoen 2010-2011. De titel werd behaald in het Bosuil stadion tegen R. Antwerp F.C. ... waarbij een 0 – 2 voorpsrong nog uit handen werd gegeven, maar de 2 – 2 was genoeg op de titel en de promotie naar de eerste nationale afdeling te behalen. Vooral in het stadion “Den Dreef” waren de Leuvenaars ongenaakbaar, met 15 overwinningen en 2 draws ... doelpunten-saldo 46 – 12!

Eerste afdeling dus, seizoen 2012-13, waarin O.H.L. het behoud verzekerd via een veertiende plaats. In “Play-Off 2”eindigt men knap tweede op slechts één puntje van Cercle Brugge K.SV.. Een tiende plaats nu ... maar nu winnaar van de “Play-Offs 2”! In de finale rchter tegen K.A.A. Gent tweemaal verlies met 4 – 1. Van het seizoen 2013-14 werd veel verwacht ... maar door een vijftiende plaats moest het in de “Play-Offs 3” aan de bak tegen R.A.E.C. Mons. Tweemaal 2 – 0 winst en daar tussenin een 1 – 1 in “Le Tondreau” en O.H. Leuven mocht trachten om het behoud te verzekeren in de eindronde met de tweede klassers Kgl.A.S. Eupen, K. Sint-Truidense V.V. En R. Mouscron-Péruwelz. Het was deze laatste club, “de Hurlu's”, die op de laatste speeldag winnaar werd en mocht promoveren naar de eerste nationale afdeling. Voor O.H.L. was na drie seizoenen het liedje in de eerste nationale afdeling uitgezongen, want terug naar “tweede”!

Zoals reeds gezegd speelt Oud-Heverlee LEUVEN onder het stamboeknummer 6142, dat destijds werd gegeven aan F.C. Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Deze jonge club, gesticht op 20 december 1957, kwam lang uit in de provinciale afdelingen van de provincie Brabant. In 1996 werd de poort naar het nationale voetbal geforceerd. Van 1996-97 t/m 1999-2000 kwamen de de “Zwarte Duivels” uit in bevordering, na de promotie in het laatste jaar van de 20ste eeuw nog twee seizoenen in “3de “B” (2000-2001 en 2001-02). Dat laatste seizoen eindigden de “Zwarte Duivels” op een 3de plaats in die “B-reeks”, nà kampioen Kgl.A.S. Eupen en Wallonia Walhain. In de “barrages” werden ze al onmiddellijk uitgeschakeld door K.F.C. Vigor Wuitens Hamme (3-1 away en 0-2 at home) … het weze gezegd, de latere promovendus.

Koninklijk Stade Leuven is de oudste en meest gerenommeerde club uit Leuven. Het eindigde dan wel niet op een degradatieplaats, 13de, in het laatste seizoen van hun bestaan (2001-02) … maar boven het hoofd van stamboeknummer 18 hing dus die “B.T.W. claim”. Gesticht op 12 november 1903, sloot “Stade Louvaniste” bij de B.V.B. aan op 17 januari 1904. Al in 1909 drongen ze tot in de nationale bevorderings-reeks door, die toen net in het leven was geroepen. Gedurende heel hun geschiedenis, want dus officieel geschrapt op 2 augustus 2002, traden ze in alle afdelingen van het nationale voetbal aan en ze verzeilden zelfs in het begin der jaren zeventig voor twee seizoenen naar eerste provinciaal! Maar Stade Leuven kwam ook één jaar uit in de hoogste afdeling van ons nationaal voetbal, seizoen 1949-50. Ze speelden er dertig wedstrijden maar haalden slechts 15 punten 4w - 19v - 7x en goal-average 46-85 … en een direct “ticket-retour”. In de eeuwige rangschikking staan ze nu op een 75ste plaats. Bij de fusie, of opslorping, werd het stamboeknummer 18 geschrapt.

Koninklijk Daring Club Leuven is jonger en beschikt niet over de staat van dienst van concurrent Stade. De club werd gesticht op 29 augustus 1945, hetgeen tamelijk onwaarschijnlijk overkomt als men dat met het stamboeknummer 223 vergelijkt … daar zit ook ergens een “fusie” tussen en dat kan wel kloppen, want nà het eerder genoemde “Stade Louvaniste”, en nog in de jaren twintig, waren ondermeer ook Victoria Leuven en Sporting Club Leuven actief.

Deze laatste club werd door de Belgische Voetbalbond op 25 februari 1912 als “beginnende club” aangenomen. Ze zouden het later tot in bevordering schoppen, net als Victoria trouwens dat later terug naar de provinciale afdelingen zakte … m.a.w. … uit een fusie tussen Victoria en Sporting Club zal dus wellicht “Daring” ontstaan zijn. Dàt Daring zou in het seizoen 19951-52 in de 1ste afdeling “B” uitkomen (2de klasse) en op het einde van de jaren zestig in het nabij gelegen Kessel-Lo gaan spelen, vanwaar een tijdje (10 jaar) de benaming K. Daring Club Leuven Kessel-Lo. Bij de “fusie”, opslorping dus, werd het stamboeknummer 223, dat aan “Sporting Club Louvaniste” had toebehoord, geschrapt.

Marcel Dingemans
Laatst bijgewerkt door Celle op di 26 mei 2015, 16:47, in totaal 2 keer bewerkt.
STADE FOR EVER publiceert uit het STADE Archief foto's over 112 jaar voetbal en zijn impact op het sportieve en sociale leven in Leuven.
Ga naar http://www.facebook.com/pages/Stade-fo ... 0475113238
Avatar gebruiker
Celle
Marquis de Stade
 
Berichten: 1927
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 13:32
Supportersclub: DEN DREEF

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor nickohl » di 08 jul 2014, 08:42

"Het huidige stadion, dat van Stade Leuven dus, bevindt zich trouwens op het grondgebied van Oud-Heverlee"

Ofwel is mijn aardrijkskunde slecht ofwel is dit wel belachelijk slechte research van dienen vent.. Ik gok op het 2de..
Heverlee is iets anders dan Oud-Heverlee
Avatar gebruiker
nickohl
It's-a-me!
 
Berichten: 3924
Geregistreerd: di 15 apr 2014, 07:59
Woonplaats: Werchter
Supportersclub: Transfervrij

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Will » di 08 jul 2014, 08:49

nickohl » di 08 jul 2014, 09:42 schreef:"Het huidige stadion, dat van Stade Leuven dus, bevindt zich trouwens op het grondgebied van Oud-Heverlee"

Ofwel is mijn aardrijkskunde slecht ofwel is dit wel belachelijk slechte research van dienen vent.. Ik gok op het 2de..
Heverlee is iets anders dan Oud-Heverlee

Heverlee is groot Leuven. Heeft inderdaad geen bal met Oud-Heverlee te maken.
Avatar gebruiker
Will
Peetvader
 
Berichten: 3186
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 13:15
Supportersclub: den dreef
waarschuwingen: 2

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor José Charpentier » di 08 jul 2014, 12:16

inderdaad Will -het huidige stadion -vroeger van Stade bevond zich op Heverlee en niet op Oud-Heverlee en het is nu
op Leuven door de samensmelting van de gemeenten.
José Charpentier
upstairs downstairs
 
Berichten: 158
Geregistreerd: di 15 apr 2014, 11:23

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Celle » di 08 jul 2014, 14:16

De kans is groot dat deze Dingemans zijn informatie is gaan halen bij iemand van OHL! Waarschjnlijk een niet leuvenaar.
STADE FOR EVER publiceert uit het STADE Archief foto's over 112 jaar voetbal en zijn impact op het sportieve en sociale leven in Leuven.
Ga naar http://www.facebook.com/pages/Stade-fo ... 0475113238
Avatar gebruiker
Celle
Marquis de Stade
 
Berichten: 1927
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 13:32
Supportersclub: DEN DREEF

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor diezel » di 08 jul 2014, 14:29

Celle » di 08 jul 2014, 15:16 schreef:De kans is groot dat deze Dingemans zijn informatie is gaan halen bij iemand van OHL! Waarschjnlijk een niet leuvenaar.

nee 't was ne goeie, ne zwetten dievel :twisted:
Avatar gebruiker
diezel
Licht ontvlambaar
 
Berichten: 6939
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 15:22
Supportersclub: fanclub van Top

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Celle » di 08 jul 2014, 15:51

diezel » di 08 jul 2014, 15:29 schreef:
Celle » di 08 jul 2014, 15:16 schreef:De kans is groot dat deze Dingemans zijn informatie is gaan halen bij iemand van OHL! Waarschjnlijk een niet leuvenaar.

nee 't was ne goeie, ne zwetten dievel :twisted:


Nen Zwetten Diezel? Die kenne ik!
Nu versta ik het! :D
STADE FOR EVER publiceert uit het STADE Archief foto's over 112 jaar voetbal en zijn impact op het sportieve en sociale leven in Leuven.
Ga naar http://www.facebook.com/pages/Stade-fo ... 0475113238
Avatar gebruiker
Celle
Marquis de Stade
 
Berichten: 1927
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 13:32
Supportersclub: DEN DREEF

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Fons » ma 08 sep 2014, 15:22

Woeaaaah! Ze moeten de schoolatlassen gaan veranderen ...Heverlee gefusionnerd met Oud-Heverlee. Zeg da maar niet tegen onze Louis!!

Leuven = stad
Heverlee= (fusie)randgemeente van Leuven
Oud-Heverlee is den hof van Heverlee :lol:
Den echte, niet doine van de Plasfosj! Ik was er iest.
Fons
Verdient een standbeeld
 
Berichten: 308
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 23:45
Woonplaats: Heverlee
Supportersclub: SC DEN DREEF

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Maarten » di 26 mei 2015, 02:06

Verandert dienen titel al maar :lol:
Avatar gebruiker
Maarten
Betweter ≠ bedwetter
 
Berichten: 17670
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 14:10
Woonplaats: Leuven
Supportersclub: Maarten

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Celle » di 26 mei 2015, 09:14

Maarten schreef in Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse:Verandert dienen titel al maar :lol:


Met plezier!
STADE FOR EVER publiceert uit het STADE Archief foto's over 112 jaar voetbal en zijn impact op het sportieve en sociale leven in Leuven.
Ga naar http://www.facebook.com/pages/Stade-fo ... 0475113238
Avatar gebruiker
Celle
Marquis de Stade
 
Berichten: 1927
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 13:32
Supportersclub: DEN DREEF

Re: OHL speelt weer in 1ste Klasse

Berichtdoor admin » zo 20 maart 2016, 02:24

Ik zal de titel van dit topic terug veranderen naar zijn oorspronkelijke vorm... De vreugde was van korte duur.
Avatar gebruiker
admin
 
Berichten: 295
Geregistreerd: ma 14 apr 2014, 03:53

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Sakke91 » do 12 mei 2016, 19:13

Mooie herinneringen:

http://vimeo.com/22984762
Avatar gebruiker
Sakke91
Wiskundige
 
Berichten: 2618
Geregistreerd: di 15 apr 2014, 19:28

Re: OHL speelde ooit in 1ste Klasse

Berichtdoor Rudi » zo 04 jun 2017, 20:14

Anderlecht - OHL wordt momenteel (4/6/2017) nog eens uitgezonden via volgende stream

http://sebn.sc/sebn-2.php
Avatar gebruiker
Rudi
Held
 
Berichten: 1164
Geregistreerd: wo 16 apr 2014, 18:18
Woonplaats: Bekkevoort


Keer terug naar OHL historiek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


"like" ons op Facebook!